Kako da ne izgubite kaparu ako vam banka ne odobri stambeni kredit

Prvi preduslov da banka krene u razmatranje odobravanja stambenog kredita jeste kreiranje predugovora sa vlasnikom nekretnine. I dok ima onih prodavaca koji ne traže kaparu, ipak je češći slučaj da ćete se predugovorom obavezati da “založite” novac u iznosu od deset odsto od dogovorene sume.

Međutim, ono što se sa pravom pitate jeste ,,kako da ne izgubite kaparu, ako vam banka odbije kredit?”. Odgovor se krije u klauzuli.

Naime, važno je da se prilikom tzv. “rukovanja” sa vlasnikom, dogovorite i za klauzulu koja će stajati u predugovoru, a štiti i prodavca i vas. Odnosno, vaš teško prikupljen novac.

ugovor, potpisivanje ugovora
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tom klauzulom jasno definišite da će vam se kapara vratiti u slučaju da vam banka odbije zahtev za kredit, kao i da je prodavac dužan da vam vrati udvojenu (odnosno duplu kaparu) u slučaju da u nekom trenutku odluči da ne želi da proda stan.

Vaš novac je na sigurnom i ne morate, žargonski rečeno, da razbijate glavu mislima ,,da li ćete ostati bez ušteđevine koju ste godinama skupljali”.

Ipak, priznajemo, ovo je samo prvi korak. Nakon što sklopite predugovor, banka šalje procenitelja kom je dužnost da proceni stanje nekretnine i donese odluku da li je dogovorena cena realna.

ugovor, brak, bračni ugovor
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako sve prođe kako treba, a u pitanju je vaša prva nekretnina, preostaje vam da prikupite sva neophodna dokumenta kako biste se oslobodili od PDV-a ili poreza na prenos apsolutnih prava, u zavisnosti od toga da li ste kupili nekretninu u novoj ili staroj gradnji.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Uporedi oglase

Uporedi